Woning & Hypotheek
Ben jij samen met je partner eigenaar van een woning? Dan behoort deze tot jullie gezamenlijk vermogen en moet de waarde van het huis worden verdeeld bij jullie scheiding. Dat kan door verkoop van de woning of uitkoop door één van de partners.
Ben je getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen, dan hebben jullie allebei recht op de helft van de waarde van de woning. Dit betekent ook dat jullie allebei de helft van de schulden, zoals bijvoorbeeld de hypotheek op je moet nemen.
Met meer dan 20 jaar ervaring als hypotheekadviseur, kan ik in een scheidingsproces al vrij snel zien wat de mogelijkheden zijn om eventueel in de woning te blijven of om een andere woning te kopen.
- Bas Krooswijk -
In onze dienst “Woning & Hypotheek” brengen we samen met jou je wensen en mogelijkheden in beeld rondom de verdeling van jullie gezamenlijke woning. De volgende onderwerpen worden behandeld.
- Vaststelling waarde van de woning
Als eerste moet de waarde van de woning worden vastgesteld. Dit kan aan de hand van de WOZ-waarde of een nieuwe taxatie van de woning. Zodra de waarde bekend is, weet je ook precies hoeveel overwaarde of verlies er in de woning zit die gezamenlijk verdeeld moet worden. Zijn er bijzondere huwelijkse voorwaarden omtrent de eigendom van de woning, dan kan deze verdeling complexer zijn.
- Uitkopen door jou of je partner
Het gebeurt vaak dat één van de partners blijft wonen in het huis. Dat kan alleen als hij of zij voldoende inkomen heeft om de hypotheek volledig op zich te nemen. Ook moet deze partner de vertrekkende partner vaak een aandeel van de waarde van de woning uitbetalen.
-
Nieuwe hypotheek met NHG
Heb je nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en is er sprake van restschuld bij een eventuele verkoop van de woning? Dan kan het zijn dat de NHG de restschuld deels of volledig overneemt. Alles hangt af van jullie persoonlijke financiële situatie. -
Ander huis kopen na de echtscheiding
Blijft je partner in het huis wonen, dan moet jij op zoek naar een andere woning. Zeker als jullie een gezamenlijke hypotheek hadden, is het van belang dat de hypotheekverstrekker je ontslag verleend van de hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Dat maakt jouw weg vrij om zonder een lopende hypotheekverplichting een nieuwe woning te kopen.
Meer informatie?
Wil je meer weten over onze dienst “Woning & Hypotheek”? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.